Jakt
Kennellogga

Jakt med Borderterrier

Borderterrier som jakthund


Grythunden

Borderterrier är ju i första hand en grythund som upptäckts av fler och fler dom senaste 15 åren. En hund med lagom skärpa och ett stort mod. I första hand är ju Borderterriern en sprängare men med erfarenhet och träning fungerar dom flesta bra som förliggare i gryt också. Och det har man ju nytta av vid eftersök på ett skadat rovvilt som tagit sig ner i gryt. Ett skadat vilt vill sällan lämna grytet frivilligt och då kan det vara bra med en hund med lagom skärpa. Som sedan ligger kvar och markerar så att man kan gräva sig ner och avsluta viltets lidande!


En hel del Borderterrier provades på grävling våra konstgryt. 2011. ca 130 starter gjordes i dom olika klasserna. Grytapportering. Grytkaraktär.  Grytanlagsprov och Grytjaktprov. En hel del åker också till våra Nordiska grannländer och testar sina hundar på räv i konstgryten. Men det är fortfarande en väldigt liten del av populationen som provas. Kanske 3 procent och av dom kanske 1 procent används i praktisk grytjakt. Grytjakten och grytträningen är och har varit under ett antal år nu en ganska hårt ansatt och ifrågasatt verksamhet. Men kanske nu med Mårdhundens ökande i landet  kanske kanske man får en annan syn på behovet av bra utbildade jakthundar. Det är ju inte bara träning man bedriver i konstgrytet, man får också en chans att sortera bort direkt olämpliga hundar att jaga gryt med.


Kordrivande/Stötande

Efterfrågan har på senare år ökat på kortdrivare. Folk har ju mer bråttom nu och kanske vill åka hem vid middag och då givetvis ha sin hund med sig. Det är inte längre som förr där man gick ut och jagade i skogen runt om där man bodde, Va inte hunden med hem lät man grinden till hundgården stå öppen så att hunden själv kunde gå in.


Borderterriern är ju en väldigt social hund och håller sig gärna runt husse eller matte på ett avstånd av kanske 30-100meter när det inte finns några färska spår efter vilt i närheten. Därför lämpar den sig alldeles ypperligt får jakter i småsåtar t.ex. en plantering på 2-3 hektar eller en tätbevuxen skogsö i jordbrukslandskap. Det kommer den att söka över ganska snabbt med sitt kvicka sätt att röra sig.  De flesta Borderterrier vill gärna gå ifatt viltet och se eller ana för att börja skalla. Med erfarenhet och mycket jakt börjar dom flesta sedan att driva utan att se viltet och en del individer jagar som vanliga drivande hundar. (kanske mer undantag än regel!)Sen gäller det att ha lite snabba och vakna skyttar runt såten för man vet aldrig vad en Borderterrier driver ut, det kan vara allt från talgoxar till högvilt som Älg.


Så med en hel del träning och och flyt har du en bra jaktkompis i många år. Som jämförelse kan jag dela med mig av egen erfarenhet och test. Den sträcka en tax tar på sig att driva i 45 min avverkar en Borderterrier på 10min. Så summan av den studien är vi inspection av dom olika dreven på en gps pejl är att där en tax går ut hela vägen i vinkeln vindriver Borderterriern och genar!


Tidigare hade Borderterriersällskapet ett eget inofficiellt drevanlagsprov där man provade hundens jaktegenskaper. Men numera har provet lagts vilande eftersom vi har rätt att från och med i år att starta på Tysk Jaktterriers Jaktanlagsprov, både skogsprov och fältprov. Den stora skillnaden är väl att det ingår ett grytprov i grunden tillsammans med drevprovet. Dessutom är det officiella resultat som registreras på SKK.


Viltspår/Eftersök


En hel del Borderterrier startar varje år på på Viltspårsprov som är en populär aktivitet att pyssla med under ickejaktsäson. Först startar man på ett enkelt anlagsprov sen fortsätter man på  öppenklassspår med bloduppehåll. Återgång och lite svårare problem att lösa för hunden. Borderterriern är ganska bra på att spåra och kan lyckas bra med det. trots sin nyfikenhet vilket kan ibland leda till att den blir störd av viltpassager och annat som kan dyka upp i spåret.

Men om man kan få dom att spåra lugnt och metodiskt noggrannt har man en riktigt bra spårhund.


Efter att själv hållit på med eftersök på trafikskadat vilt i många år tycker jag personligen kanske att dom väger lite lätt för att dra ner ett skadat rådjur om det behövs, jämförelsevis med en retriever eller en vorsteh t.ex. I dom situationerna vill man ju så snabbt som möjligt avsluta viltets lidande och har inte tid med krångel med annat.


Sista orden


Sen är det ju så, att dom hundar vi jagar med måste ju vara sällskapshundar kanske 95% av tiden och måste fungera i t.ex en familj med små barn och kanske fler hundar. Vilket en Borderterrier är och fungerar alldeles perfekt i flockar med mäniskor och djur. Men det är klart att en och annan höna får ibland sätta livet till här hemma för dom e ganska uppfinningsrika när dom bestämt sig för något. Och många av våra Borderterrier övergår under icke jaktsäsong till att träna och tävla i andra hunsporter som utställning,agility, lydnad och bruks t.ex. Och inte alltför sällan är det någon annan i familjen som tar över ansvaret för hundens aktivering! 


DU HAR GARANTERAT ALDRIG TRÅKIGT MED DIN BORDERTERRIER I SKOGEN!!!

Vid Pennan! 

Christer Johansson Jaktansvarig i Borderterriersällskapet och delägare i Kennel Kontrast